lunes, 28 de diciembre de 2009

Característiques del text o discurs

La Imma ens va explicar les característiques del text o discurs. Jo he fet una síntesi d'aquest. També he creat un esquema d'aquestes característiques que explico a continuació
Les característiques del text o discurs són les qualitats que té un escrit o discurs quan actua amb eficàcia en una situació comunicativa.
Les característiques descriptives són les que analitzen i descriuen el funcionament d'algun aspecte lingüístic mentre que les prescriptives són les que determinen normes d'ús.
L'adequació és el grau d'adaptació d'un discurs a la seva situació comunicativa tenint en compte la varietat dialectal i el registre.
La coherència és la propietat del text que selecciona la informació principal de la que no ho és i estableix una relació lògica entre les diferents parts d'un text tenint en compte l'estructura d'aquell text.
La cohesió és el conjunt de relacions o vincles de significat que s'estableixen entre diferents parts del text i que permeten al lector o a l'oient interpretar-los amb eficàcia.
La correcció es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística.
La variació es refereix a la qualitat dels trets estilístics i expressius d'un discurs d'acord amb diferents valors socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario